“Perakende Ticaretin Düzenlenmesine İlişkin Mevzuat Değişikliği” ile ilgili T.C. Ticaret Bakanlığına Zincir Marketlerin Halk Tipi Ekmek Satışı yapmaması, sadece ambalajlı ürünleri satması konusunda talepte bulunduk.

Tarih   : 11.02.2021

Sayı     : 2021 – 15

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI’ na

ÇANKAYA/ANKARA

“Perakende Ticaretin Düzenlenmesine İlişkin Mevzuat Değişikliği” ile ilgili çalışmada faydalı olacağını düşündüğümüz önerilerimizi sizlere sunmak istiyoruz.

Mevzuattaki değişikliğin amacı “Küçük Esnafın” iş yapabilmesi, Zincir Marketlerin oluşturduğu hakim gücün ortadan kaldırılması, küçük işletmelerin iş gücü kaybının önlenmesi ve işsizlik artışının engellenmesi olduğuna göre; Halkın en temel gıda maddesi olan “EKMEĞİN” bu pazardaki satışı ve halka arzı büyük önem taşımaktadır.

Bakkal ve küçük marketlerin işlerinin tekrar belli bir standarta gelmesi, vatandaşlarımızın bu dükkanlara uğrar ve alışveriş yapmalarını sağlanmanın en önemli etkeni EKMEK SATIŞINI arttırmaktır. Bu durum karşısında “Zincir Marketlerin” HALK TİPİ EKMEK satışının yasaklanması ve sadece Ambalajlı Çeşit Ekmek ürünlerini satmalarına müsaade edilmelidir. Bu düzenleme ile Bakkal ve küçük Marketler daha fazla vatandaşımıza hizmet edebileceklerdir.

Bu yasaklamayı istememizdeki temel neden bu olmakla beraber ayrıca Ekmek Maliyetlerindeki bayi karlarının artışına Zincir Marketlerin sebep olmasıdır. Zincir marketler hakim güç vasıflarını koruyarak kurdukları aracı şirketlerle fırıncıdan ekmeğini %15 bayi karı ile almakta bu aracı şirketlerde zincir marketlerin tedariklerini sağlamaktadırlar. Aracı şirket bayi karı %15 , Zincir Market bayi karı %15 toplamda % 30’luk iskonto sağlayarak fırıncıdan alım yapmaktadır. Bu iskontolara ilaveten yıl içerisinde ciro prim bedeli, reyon ücreti gibi extra maliyetlerini de üretici fırıncılara fatura ederek bir ekmekten %30 - %33 iskonto almakta ve haksız kazanç elde etmektedir. Bu aracı şirketler ortandan kaldırılmadığı zaman ekmekte %15 olması gereken iskonto %30’ un üstüne çıkarılmakta ve hileli ticaret oyunu ile haksız kazanç elde edilmektedir. Bu durum karşısında ekmek maliyetlerimize 15 – 20 kuruşluk artış olmakta ve fırıncı esnafımız mağdur edilmektedir. Zincir marketlerde Ekmek Satışı yasaklanırsa Ekmek Maliyetinin ucuzlaması sağlanabileceği gibi İsrafında önüne geçilebilecektir.

Ayrıca bu tip zincir marketler yok satmasınlar diye ihtiyaç fazlası ekmeği fırıncıdan istemekte

ve satamadıkları ekmekleri ertesi gün iade etmektedir. (Yönetmelikte %5 bayat kuralı olmasına rağmen buna uygun alım yapmamaktadırlar). Bu husus Ekmek İsrafının en önemli unsurudur.

Her mahallede “EKMEK FIRINI” bulunmaktadır. Ayrıca bir çok bakkal ve zincir olmayan markette mevcuttur.  Dolayısıyla vatandaşımız Ekmeğini tedarik etmede hiçbir sıkıntı yaşamayacak, küçük işletmelere giden vatandaş sayısı artması ve bu işletmelerin ticaretini sürdürülebilirliği sağlanabilecektir.

Sonuç olarak; Piyasadaki hakim güç olan Zincir Marketlerin Halk Tipi Ekmek Satışının yasaklanması, çeşit, katkılı ve ambalajlı ürünleri satmalarına müsaade edilmesi ile sorunun büyük ölçüde çözüleceğini düşünüyor, konuyla ilgili gereğinin yapılmasını arz ve talep ediyoruz.

Saygılarımızla,

İndirilecek dosyalar