
Ekmek Üretimi yapan Fırın İşverenlerine Un Tahsisi Yapılması Hakkında talebimiz.
Bilindiği gibi
dünyayı etkisi altına alan COVİD salgını ve hastalığın uzun süre devam etmesi
ekonomik dengelerin bozulmasına neden olmuştur. Devamında tarım üretimleri
güçlü olan Rusya ve Ukrayna’ nın arasındaki savaş piyasalarda tedirginlik
oluşmasına neden olmuş tarım ürünlerine olan rağbeti arttırmıştır.
Geçtiğimiz yıl
ülkemizdeki buğday üretimi beklenen seviyenin bir – bir buçuk milyon ton
altında kalmış, üretimin az olması beraberinde Buğday ve Un fiyatlarının çok
hızlı artmasına sebep olmuştur. Bunun paralelinde Ekmek Fiyatlarının hızla
artışını önlemek için ve vatandaşların ekmeği daha ucuz temin edebilmesini
sağlamak adına; Bakanlığınızın talimatıyla TMO Ekmeklik Buğday fiyatını
süspanse etmiş ve değirmenlere Ekmek Fırınlarına verilmek üzere ucuz buğday
tahsisinde bulunmuştur. Böylelikle Ekmek Fiyatlarındaki hızlı artışın önüne bir
nebze olsun geçilmiştir.
TMO’ nun 01.06.2022
tarihindeki son açıklamasıyla, değirmenlere ucuz buğday veriminin devam edeceği
bilgisi verilmiştir.
Burada dikkat
edilmesi gereken en önemli husus “değirmenlerin
TMO’ dan aldığı ucuz buğdayı nakliye – kırma bedeli – işçilik vs.” gibi
birtakım değişken maliyet unsurlarını ekleyerek bir çuval unun fiyatını
kendileri belirlemektedirler. Ayrıca alınan tahsis buğday karşılığı unu ekmek
fırınlarına tam olarak vermemektedirler. Serbest piyasadan alınan buğdayla
ürettikleri fahiş fiyattaki unu Fırıncıya alma zorunluluğu getirdiklerine dair
bir çok şikayet Sendikamıza bildirilmektedir.
Ekmek
Fırınlarına tahsis amaçlı alınan buğdaylardan üretilen Un’ un tedariği
konusunda; Fırıncıları değirmencilerin insafına bırakmamak için 1977 yılından
evvel uygulamada olan “Tahsisli Un
Sistemine” geçmekte büyük fayda olduğunu değerlendirmekteyiz.
TMO’ nun
belirleyeceği un fiyatıyla Fırıncı kendine (Resmi Kayıtlarda işlediği un
tüketimi oranında) tahsis edilen Unu çalıştığı değirmencisinden rahatlıkla
alabilmesi sağlanabilir.
Bu
konuda yapılacak çalışmada işverenlerimizi temsilen her türlü görüş, öneri ve
desteğe hazır olduğumuzu, yapılacak olan çalışmalarla tüketicinin daha uygun
fiyata Ekmek tedariği sağlayabilmesinin önü açılacaktır.
Bu düşüncelerle çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Saygılarımızla,
Çetin
KEÇELİ
Genel Başkan