İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ UNLU MAMUL RUHSATI İLE EKMEK ÜRETİMİ YAPILAMAYACAĞI HAKKINDA GÖRÜŞÜ.
İç
işleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün 28.12.2011 tarih ve
B.05.0.MAH.0.00.00.00-250-32255
sayılı Genelgesi
Konu: İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
Bakanlığımıza iletilen bazı bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde işyeri
açma ve çalışma ruhsatlarında faaliyet alanı unlu mamul üretimi olan bazı
işyerlerinde ekmek, sade pide ve ekmek çeşitleri üretiminin yapılarak satışa
sunulduğu anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere 10/08/2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak
yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5 inci
maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinde büyükşehir belediyesi ile nüfusu
100.000’i geçen belediye sınırları içinde açılacak fırınlarının bu amaca
tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması yönünde düzenlemede
bulunularak bu amaca tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması
yönünde düz enlemede bulunularak yeni açılacak ekmek fırınları için çevre ve
insan sağlığı ile kişilerin can ve mal güvenliği ile toplumun hayatını doğrudan
ilgilendiren olumsuzlukların giderilmesi noktasında belli bir standart
öngörülmüştür. Yine Yönetmeliğin EK-2/B bölümünün 6.15 maddesi ile ikinci sınıf
gayri sıhhi müessese olarak, EK-2/C bölümünün 6.19 maddesiyle de üzüncü sınıf
gayri sıhhi müessese olarak açılacak fırınlar için faaliyette bulunulacak yere
bağıl olarak belli koşullar öngörülmektedir.
Hamur, yufka, bazlama, simit, poğaça, kadayıf, mantı, pasta, börek ve benzeri
unlu mamullerin üretim yerleri ise, Yönetmeliğin üçüncü sınıf gayrisıhhi
müesseseler listesinin 6.10 maddesi çerçevesinde fırınlar için aranan
koşullardan ayrı olarak üçüncü sınıf gayri sıhhi müessese olarak
ruhsatlandırılmaktadır.
Yukarıdaki Yönetmelik hükümleri çerçevesinde,
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına
İlişkin Yönetmelikte faaliyet konusu ekmek, sade pide ve ekmek çeşitleri üreten
işyerleri ve hamur, yufka, bazlama, simit, poğaça, kadayıf, mantı, pasta, börek
ve benzeri unlu mamul üreten işyerlerinin ruhsatlandırılmasında aranan şartlar
farklılık göstermekte olup, unlu mamul ruhsatı bulunan işyerlerinde ekmek, sade
pide ve ekmek çeşitleri üretiminin yapılması Yönetmelik hükümlerine aykırılık
teşkil etmektedir.
Unlu mamul ruhsatı alan işyerlerinde ekmek, sade pide ve ekmek çeşitleri
üretilmek istenmesi halinde bu işyerlerinin fırınlar için belirlenen şartları
taşıyarak fırın ruhsatı almaları gerekmektedir. Yönetmelik hükümlerine aykırı faaliyet
gösteren işyerleri için yetkili idarelerce gerekli işlemlerin yapılması
hususunda,
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Yavuz
Selim KÖŞGER
Bakan
a.
Genel
Müdür