İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ UNLU MAMUL RUHSATI İLE EKMEK ÜRETİMİ YAPILAMAYACAĞI HAKKINDA GÖRÜŞÜ.

İç işleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel  Müdürlüğü’nün 28.12.2011 tarih ve

B.05.0.MAH.0.00.00.00-250-32255 sayılı Genelgesi

 

               Konu: İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı

               Bakanlığımıza iletilen bazı bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde işyeri açma ve çalışma ruhsatlarında faaliyet alanı unlu mamul üretimi olan bazı işyerlerinde ekmek, sade pide ve ekmek çeşitleri üretiminin yapılarak satışa sunulduğu anlaşılmaktadır.

               Bilindiği üzere 10/08/2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinde büyükşehir belediyesi ile nüfusu 100.000’i geçen belediye sınırları içinde açılacak fırınlarının bu amaca tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması yönünde düzenlemede bulunularak bu amaca tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması yönünde düz enlemede bulunularak yeni açılacak ekmek fırınları için çevre ve insan sağlığı ile kişilerin can ve mal güvenliği ile toplumun hayatını doğrudan ilgilendiren olumsuzlukların giderilmesi noktasında belli bir standart öngörülmüştür. Yine Yönetmeliğin EK-2/B bölümünün 6.15 maddesi ile ikinci sınıf gayri sıhhi müessese olarak, EK-2/C bölümünün 6.19 maddesiyle de üzüncü sınıf gayri sıhhi müessese olarak açılacak fırınlar için faaliyette bulunulacak yere bağıl olarak belli koşullar öngörülmektedir.

               Hamur, yufka, bazlama, simit, poğaça, kadayıf, mantı, pasta, börek ve benzeri unlu mamullerin üretim yerleri ise, Yönetmeliğin üçüncü sınıf gayrisıhhi müesseseler listesinin 6.10 maddesi çerçevesinde fırınlar için aranan koşullardan ayrı olarak üçüncü sınıf gayri sıhhi müessese olarak ruhsatlandırılmaktadır.

               Yukarıdaki Yönetmelik hükümleri çerçevesinde,

               İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte faaliyet konusu ekmek, sade pide ve ekmek çeşitleri üreten işyerleri ve hamur, yufka, bazlama, simit, poğaça, kadayıf, mantı, pasta, börek ve benzeri unlu mamul üreten işyerlerinin ruhsatlandırılmasında aranan şartlar farklılık göstermekte olup, unlu mamul ruhsatı bulunan işyerlerinde ekmek, sade pide ve ekmek çeşitleri üretiminin yapılması Yönetmelik hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir.

               Unlu mamul ruhsatı alan işyerlerinde ekmek, sade pide ve ekmek çeşitleri üretilmek istenmesi halinde bu işyerlerinin fırınlar için belirlenen şartları taşıyarak fırın ruhsatı almaları gerekmektedir. Yönetmelik hükümlerine aykırı faaliyet gösteren işyerleri için yetkili idarelerce gerekli işlemlerin yapılması hususunda,

               Bilgi ve gereğini rica ederim.

Yavuz Selim KÖŞGER

Bakan a.

 

Genel Müdür