Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığından:
TÜRK
GIDA KODEKSİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2012/2)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2017/23)
MADDE 1 – 4/1/2012 tarihli ve 28163
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek
Çeşitleri Tebliği (Tebliğ No: 2012/2)’nin 2 nci maddesinin ikinci fıkrası
aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Bu Tebliğ kurutulmuş
ekmekleri, yufka, bazlama, pide, simit ve benzerlerini kapsamaz.”
MADDE 2 – Aynı Tebliğin 5 inci maddesinin
birinci fıkrasının (b) bendine aşağıdaki alt bent eklenmiş, aynı fıkranın
(ç) bendinin (2) ve (4) numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde
değiştirilmiştir.
“4) Bu Tebliğ kapsamında olup
dondurulmuş hamur teknolojisi ile veya farklı metotlarla üretilen pişmemiş,
yarı pişmiş veya soğutulmuş, son pişirme işlemi henüz yapılmamış ürünlerin
özelliklerinin, son pişirme işlemi tamamlandıktan sonra bu Tebliğ
hükümlerine uygun olması gerekir.”
“2) Ekmek, kepekli ekmek, tam
buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 200 gram
ağırlıktan başlayarak 10’ar gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilir.
Toplu tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve taahhütler çerçevesinde
üretilen, doğrudan tüketiciye arz edilmeyen ekmek, kepekli ekmek, tam
buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri muhtelif
ağırlıklarda üretilebilir.”
“4) Bu Tebliğ kapsamında
ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler
ağırlıkça “
- % 2” tolerans değeri ile üretilir. Ağırlık kontrolü amacı ile yapılan
resmî denetimlerde, en az altı adet ekmeğin ortalama ağırlığı esas alınır.”
MADDE 3 – Aynı Tebliğin 14 üncü maddesinin
ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Bu Tebliğ kapsamında
ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin ağırlık kontrolü amacı ile
yapılan resmî denetimlerde aşağıdaki hususlara dikkat edilir:
a) Bu Tebliğ kapsamında
ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin ön ağırlık kontrolü,
denetim yapılan işletmede en az altı adet ekmek üzerinden yapılır. Tartılan
ekmeklerin toplam ağırlığı, tartılan ekmek sayısına bölünerek ortalama
ağırlık hesaplanır. Yapılan ön ağırlık kontrolünün sonuçları Resmî Kontrol
Raporuna yazılır. Ön ağırlık kontrolünde ortalama ağırlığın uygun olması
halinde numune alınmaz. Ön ağırlık kontrolünün sonuçlarına göre uygunsuzluk
görülmesi durumunda gıda işletmesine idari yaptırım uygulanmaz, aşağıdaki
prosedür uygulanır:
1) Gıda işletmesinden, parti
ortalamasını temsil edecek şekilde en az altı adet ekmek, numune olarak
alınır.
2) Numunelerin ilgili
laboratuvara fırın çıkış saatinden sonraki altı saat içerisinde
ulaştırılması esastır.
3) Fırın çıkış saatinden sonraki
ilk iki saat içerisinde ekmek numunesi alınmaz.
4) Numune alma tutanağına
üretimi yapılan ekmeğin gıda işletmecisi tarafından beyan edilen gramajı ve
tespit edilebilmesi halinde fırın çıkış saati yazılır.
b) İlgili laboratuvar, fırın
çıkışından en geç altı saat sonra ağırlık tayinini, “0,1” gram hassasiyette
dijital kalibreli terazi ile yapar. Tartım sonuçlarına göre ortalama
ağırlığın uygun olması halinde tespit edilen değerler analiz sonucu olarak
kabul edilir. Tartım sonuçlarına göre uygunsuzluk görülmesi durumunda (c)
bendinde yer alan prosedür uygulanır:
c) Laboratuvar tarafından fırın
çıkışından itibaren altı saat içerisinde ağırlık kontrolü yapılamaması
durumunda veya tartım sonuçlarına göre uygunsuzluk görülmesi durumunda veya
fırın çıkış saatinin bilinmemesi halinde aşağıdaki prosedür uygulanır:
1) Ağırlık tayini, 0,1 gram
hassasiyette dijital kalibreli terazi ile yapılır.
2) Tartım sonucunda tespit
edilen değerin Tebliğe uygun bulunması halinde tartım sonucu analiz sonucu
olarak (M) kabul edilir.
3) Tartım sonucunda tespit
edilen değerin bu Tebliğe uygunsuz olması durumunda aşağıdaki prosedür
uygulanır:
- Numunede, her ekmek için ayrı
ayrı tartım ve rutubet analizi yapılır. Ağırlığı M1, rutubet
oranı R olarak tespit edilen ekmeğin bu Tebliğde müsaade edilen en fazla
rutubet oranı (Rmax) (Ek-1) esasına göre ağırlığı (M) aşağıdaki eşitliğe
göre hesaplanır:
M1 x
100
M = ________________
100 –
(Rmax – R)
M1: Ekmeğin rutubet
tayinine başlandığı anda tespit edilen ağırlığı (g).
R : Ekmek rutubeti (%) (m/m).
Rmax: Numune alınan
ekmek çeşidi için Tebliğde müsaade edilen en fazla rutubet oranı (%) (m/m).
ç) Ürünlerden alınan
numunelerin; ortalama ağırlığı tolerans değerlerin dışında olamaz.
d) Ürünlerden;
1) Alınan numunelerin ortalama
ağırlığı en az “ A – (A × 0,02)” olur.
2) Alınan numunelerin ortalama
ağırlığı “[(M1+M2+….Mn)/n]” olarak hesaplanır.”
MADDE 4 – Aynı Tebliğin ekinde yer alan
EK-3 yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 5 – Aynı Tebliğe 2/4/2013 tarihli ve
28606 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek
Çeşitleri Tebliği (Tebliğ No: 2012/2)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair
Tebliğ (Tebliğ No: 2013/10) ile eklenen geçici maddede yer alan “Geçici
Madde 1” ibaresi “Geçici Madde 2” olarak değiştirilmiş ve aynı Tebliğe
aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Uyum zorunluluğu
GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Bu maddeyi ihdas eden
Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, bu
Tebliğ hükümlerine bir ay içerisinde uymak zorundadır.”
MADDE 6 – Bu Tebliğin;
a) 2 nci maddesi ile değişik 5
inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin (2) numaralı alt bendi
1/1/2018 tarihinde,
b) Diğer hükümleri ise yayımı
tarihinde,
yürürlüğe girer.
MADDE 7 – Bu Tebliğ hükümlerini Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
|